Sunnere kjøttboller

Ved å velge karbonadedeig foran kjøttdeig, gjør du et smartere valg. Ettersom det er mindre fett, kan det være vanskeligere å lage kjøttboller o.l. av det og du får også mindre smak. Men i denne oppskriften viser vi deg hvordan du nettopp får til både god konsistens og smak med karbonadedeig. 

Ditt inntak av rødt kjøtt, spesielt bearbeidet kjøtt som pølse, kjøttdeig o.l. burde ikke overskride 500 gram per uke. Denne mengden er ferdig tilberedt kjøtt, uten bein og skinn. 

Et høyt inntak er linket til en økt risiko for tykk- og endetarmskreft, samt at mange får i seg mer mettet fett og salt enn det som er anbefalt gjennom bearbeidet kjøtt.  Magert kjøtt kan derimot fint inngå i et sunt kosthold, fordi det er protein av god kvalitet og en veldig god kilde til blant annet jern, sink, selen og B12. 


Når vi sier at det protein av god kvalitet så er det fordi de inneholder de fleste eller alle av de aminosyrene du trenger å få inn gjennom maten. Aminosyrer er det som bygger proteinet, og vi har 20 av dem totalt. 9 av dem må du få gjennom maten. 

Og husk - du trenger alle vitaminer og mineraler, de har alle en viktig jobb i kroppen din. De forskjellige matvaregruppene inneholder forskjellige vitaminer og mineraler. Selv om du spiser masse grønnsaker som er rik på vitamin C, så kan ikke det ta plassen til f.eks. matvarer som da er rik på jern (som kjøtt). 


Har du god tid kan du gjerne lage en ekstra stor porsjon, for så å fryse ned - og ha klart til senere. De passer jo til det meste: supper, sandwicher, pasta, potet, ris m.m. Prøv gjerne også andre sauser enn tomatsaus, en pestosaus er også veldig godt. 


Så hvordan løse det med konsistens og smak når du har mindre fett i kjøttet? 

For å binde det sammen og få riktig konsistens har vi brukt melk, egg og brødkrum. 
For å få ekstra smak, så tilsetter du hvitløk, løk, finraspet gulrot og ferske urter. 


Du trenger

(4 porsjoner)

  • 400 g karbonadedeig
  • ca. 20 g brødkrum
  • 2 egg
  • 1 dl melk/evt. vann
  • 1 gulrot
  • 1 ss grovhakket fersk basilikum (1 ts tørket)
  • 1 ss grovhakket fersk oregano (1 ts tørket)
  • Salt og pepper
  • ca. 2 ss olje til steking

Slik gjør du

Bland brødkrum, egg og melk og la dette svelle i noen minutter i en bolle. Finhakk urtene. Rasp gulroten. Ha karbonadedeig, gulrot, krydder og salt i en annen bolle. Kna dette godt i noen minutter (her kan du også bruke en kjøkkenmaskin).
Spe langsomt på med egg/melk-blandingen. Lag små kjøttboller med hjelp av en spiseskje og hendene og stek bollene i litt olje til de har fått fin farge.

0 0
Feed